Abdest alamayan nasıl namaz kılar?
Mâlikî mezhebinde hâkim olan görüşe göre, bu namaz, farz namazlardan birinin vakti geçtiğinde, abdest veya gusül imkânı bulunduğunda teyemmüm edilerek (Nefravî, el-Fevâkihü’d-Devânî) kılınabilir (1/153,154).
Abdest almadan namaz kılabilir mi?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Duş almak abdest yerine geçer mi?
Cevap: Gayri meşru gusül abdestin yerine geçmez çünkü ibadet değildir. Başka bir soru: “Banyo abdestin yerine geçebilir mi?” Cevap: Eğer banyo yapmak bedeni temizlemek içinse abdestin yerine geçer.
Abdest alamıyorsak ne yapmalıyım?
Abdest ve gusül için su yoksa veya kullanma imkânı yoksa, her ikisini de yerine koymak için teyemmüm yapılır. Su bulunmadığında teyemmüm yapılabileceği ayetlerde açıkça belirtilmiştir (Nisa, 4/43; Maide, 5/6).
Abdest alamayacak durumda namaz kılınır mı?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimsesi olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Tuvaletin varken kılınan namaz kabul olur mu?
Bu halde namaz kılmak mekruhtur. Çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, huşuyu engelleyen ve namazda dikkati dağıtan bir etki yapar. Hz. Peygamber (s.a.s.), idrarını yapmakta zorluk çeken veya yemek hazırken namaz kılan kimsenin namazının faziletinin tamamlanmayacağını bildirmiştir (Müslim, Mesâcid, 67 [560]).
31 çektikten sonra namaz kabul olur mu?
Gusül abdesti de içerdiğinden, abdesti bozacak bir durum olmadıkça, daha sonra abdest almaya gerek yoktur.
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
Her namazda abdest almak şart mı?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdesti tekrar almanın sünnet olmadığına hükmetti.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve meni boşalırsa, cinsel sağlık konusundaki İslami hukuka göre gusül zorunludur. Ancak, sadece mezi (meni öncesi sıvı) boşalırsa, sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak gerekir.
Duvardan teyemmüm abdesti nasıl alınır?
Duvar, ister taştan, ister çamurdan olsun, topraktan yapılmışsa, ona dokunarak teyemmüm etmek caizdir. Duvar tahta ile kaplıysa veya boya ile boyanmışsa veya üzerinde toz varsa, onunla teyemmüm etmekte bir sakınca yoktur ve sanki yere dokunarak teyemmüm almış gibi olur.
Abdest şüpheye düşünce bozulur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Cenabetken namaz kılsam ne olur?
Necis olan bir kimse, namaz kılmak, Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremeyeceğinden, ilk fırsatta abdest alarak namaz kılmasına engel olan bu durumu ortadan kaldırmaya çalışmalıdır.
Cünüp oldum su yok günah mı?
“İhtilam veya helal veya haram yoldan cinsel ilişkiden sonra necis olan kimse yıkanmalı ve namazını kılmalıdır. Su eksikliğinden dolayı yıkanması mümkün olmazsa veya su kullanmaktan zarar görürse teyemmüm alıp namazını kılar.
Abdest tutamayan nasıl namaz kılar?
Eğer idrar akışı devamlı ise ve durmayıp mesanede toplanan idrar hemen aşağı iniyorsa, namaz vakti gelince abdest alır, avret yerine bir bez bağlayarak namazını kılar. Namaz esnasında avret yerinden çıkan her şey ona zarar vermez.
Evin duvarından teyemmüm alınır mı?
Duvar, ister taştan, ister çamurdan olsun, topraktan yapılmışsa, ona dokunarak teyemmüm etmek caizdir. Duvar tahta ile kaplıysa veya boya ile boyanmışsa veya üzerinde toz varsa, onunla teyemmüm etmekte bir sakınca yoktur ve sanki yere dokunarak teyemmüm almış gibi olur.
Yara bandının üstünden abdest alınır mı?
Kırık, çıkık veya yara sebebiyle vücudun herhangi bir yerinde sargı bulunması abdest ve gusle mani değildir. Vücudun herhangi bir yerinde sargı varsa, abdest veya gusül sırasında sargı çıkarılır ve alt yıkanır; su yaraya zarar verirse, yaranın etrafı yıkanır ve yara meshedilir.
İdrarını tutamayan nasıl namaz kılar?
İdrar tutamama veya başka hastalıklar sebebiyle mesane kullanmak zorunda kalanlar engelli sayılırlar (bk. Kâsânî, Bedâî’, 1/28, 29; Merğinânî, el-Hidaye, 1/34). Hanefi mezhebine göre bu gibi kimseler her vakit abdest alarak namazlarını kılarlar.
Kanama durmuyorsa abdest nasıl alınır?
Kanama devam ederse özür sahibi olur ve özür dileyenlere tanınan kolaylıklardan faydalanır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/9). Şafiî mezhebine göre, önden ve arkadan gelen kan abdesti bozar. Ön ve arka dışında vücudun diğer yerlerinden gelen kan abdesti bozmaz (Maverdî, el-Havi’l-kebir, 1/199).