Basınç yaraları nelerdir?
Bası yaraları, örneğin uzun süreli yatak istirahati veya tekerlekli sandalye kullanımı nedeniyle cildin basınca maruz kalması nedeniyle ciltte ve alttaki yumuşak dokuda gelişen yaralardır. Düzenli pozisyon değişiklikleri ve uygun yatak ve yastık kullanımı, bası yaralarının önlenmesi ve tedavisi için önemlidir.
Basi yaraları nasıl iyileşir?
Hastanın durumuna bağlı olarak bu yaralar cerrahi doku yer değiştirmesi ve nakli ile kapatılabilir. Yatak yarasının cerrahi olarak kapatılması planlanmıyorsa hastaya bandaj tedavisi uygulanır. Yara kapanma süresini kısalttığı kanıtlanmış tek yara tedavi yöntemi olan negatif basınçlı kapatma yöntemi (VAC) kullanılır.
Yatak yarası tehlikeli midir?
Sağlıklı insanlar genellikle bası yaralarından etkilenmezler. Sağlıklı insanlar genellikle vücutlarını bilinçsizce hareket ettirir ve vücutlarının bir bölümünde uzun süreli baskıdan kaçınmak için duruşlarını değiştirirler. Bası yaraları ağrılı ve rahatsız edici olabilir ve iyileşmesi uzun zaman alabilir.
Basınç ülseri ne demek?
Basınç ülseri nedir? Sadece basınç veya sürtünme ve basınç sonucu oluşan cilt ve/veya deri altı doku hasarıdır ve genellikle kemik çıkıntılarında oluşur. Basınç ülseri olarak adlandırılır çünkü bir bölge uzun süreli veya sürekli basınca maruz kaldığında oluşur.
Bası yarası pansumanı nasıl yapılır?
Kuru, steril gazlı bez/bezle örtülmelidir. Drenajı olmayan yaralar için yarayı nemli tutan bir pansuman malzemesi kullanılmalıdır. Yara fizyolojik tuzlu su veya Ringer laktat solüsyonuyla temizlendikten sonra uygun bir yara bakım ürünü veya nemli, steril gazlı bezle örtülmelidir.
Bası yarası kaç evreden oluşur?
Birinci aşama: Cilt kırmızı görünür ve sıcak hissedilir. Kaşıntı meydana gelebilir. İkinci aşama: Renksiz, ağrılı açık yaralar veya kabarcıklar ortaya çıkabilir. Üçüncü aşama: Cildin yüzeyinin altındaki doku hasarı nedeniyle krater benzeri bir görünüm meydana gelebilir.
Basi yarasına hangi krem kullanılır?
Yatak yarası olarak da bilinen basınç ülserleri, uzun süre hareket etmeden dinlenmek zorunda kalan hastalarda ortaya çıkabilir. Oksizc Pomade’nin düzenli kullanımı, basınçtan kaynaklanan ağrılı yaraların tedavisine yardımcı olur.
Bası yarası nedir makale?
Dekübit ülserleri; Bunlar, ciltte veya deri altı dokuda, sıklıkla kemik çıkıntılarında, basınç veya basınçla birlikte kayma ve sürtünme nedeniyle oluşan lokal doku hasarlarıdır. Basınç ülserleri, yumuşak dokuya uygulanan aşırı ve uzun süreli basınç nedeniyle yumuşak doku kan akışının engellenmesi sonucu oluşur.
Yatak yarası nasıl görünür?
Yatak yaralarının gelişiminin erken evrelerinde, yara bölgesinde basınçla geçmeyen kızarıklık, artan sıcaklık, sertleşme ve şişlik (ödem) görülür. Cilt hasar görmeye başladıkça artan ısı yerini soğuğa bırakır. Daha sonraki vakalarda mavi-mor renk değişikliği ve kabarcıklanma görülür.
Kantaron yağı yatak yaralarına iyi gelir mi?
Yatak yaralarına bitkisel çözüm arayanlar öncelikle doktora başvurmalıdır. Sarı kantaron yağı ve Hindistan cevizi yağı enfeksiyonları önler, cildi nemlendirir ve yara iyileşmesini destekler.
Yatak yarası olan hasta banyo yapabilir mi?
Ayrıca hastanın uzun süre yatmaya bağlı bası yaraları (yatak yaraları) varsa bu bölgenin korunması ve hastaya ağrı verebilecek pozisyonlardan kaçınılması gerekir.
Hangi yaralar tehlikeli?
Düzensiz, sınırlı, ara sıra kanayan ve kapanmayan yaralar öncelikle bir dermatoloğa danışılmasını gerektirir. Krater gibi görünen, kenarları kabarık ve ortasında çukur olan yaralar özellikle risklidir.
Basınç yarasına neden olan faktörler nelerdir?
Bası yaralarının oluşumuna katkıda bulunan diğer faktörler şunlardır: Altta yatan bir hastalığa bağlı yaşlanma.
Yatak yarası kaç günde olur?
Dekübit ülserleri çoğunlukla yatağa veya sandalyeye bağlı hastalarda görülür. Vücut ağırlığının sabit bir noktaya uyguladığı basınçtan kaynaklanan bu yaralar, sabit pozisyonda kalan bir hastada 24 ila 48 saat içinde ortaya çıkabilir.
Basi yaraları nerelerde görülür?
Basınç noktaları nerede ortaya çıkar? Hastanın pozisyonuna bağlı olarak, özellikle kemik çıkıntılarının olduğu bölgelerde basınç noktaları oluşabilir. Örneğin; Oturan bir hastada; Kuyruk sokumu, kalça, popo, dirsek, topuk ve kürek kemiklerinde görülebilir.
Basınç yarası nedir makale?
Dekübit ülserleri; Bunlar, ciltte veya deri altı dokuda, sıklıkla kemik çıkıntılarında, basınç veya basınçla birlikte kayma ve sürtünme nedeniyle oluşan lokal doku hasarlarıdır. Basınç ülserleri, yumuşak dokuya uygulanan aşırı ve uzun süreli basınç nedeniyle yumuşak doku kan akışının engellenmesi sonucu oluşur.
Basınç yarası oluşumuna neden olan risk faktörleri nelerdir?
Ayrıca yatalak hastalar, hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler, sinir hasarına bağlı his kaybı yaşayanlar (omurilik yaralanmaları, diyabet vb. nedeniyle), dolaşım bozukluğu olanlar, yaşlılar, çok şişman olanlar (aşırı basınç uygulananlar) (doku hasarı olanlar) veya zayıflamış kişilerde (deri altı dokusunun yetersizliği nedeniyle risk altında olanlar) da uygulanabilir.
Yatak yaraları nelerdir?
Dekübit ülserleri, doku yatağa bağlı kalmaktan dolayı uzun süreli basınca maruz kaldığında vücutta gelişen yaralardır. Bası yaralarının oluştuğu başlıca alanlar kemik çıkıntılarının olduğu alanlardır. Bası ülseri, kemik çıkıntılarının cilde uyguladığı basınçtan kaynaklanır.
Basınç yarası gelişimini önlemek için ne yapılmalıdır?
Pozisyonlama: Hastanın pozisyonunu düzenli olarak değiştirmek, bası yaralarının gelişmesini önlemek için son derece önemlidir. Yatağa bağımlı hastalar her 2 saatte bir pozisyon değiştirmeli, tekerlekli sandalye kullanan hastalar ise her saat pozisyon değiştirmeli ve her 15 dakikada bir küçük hareketler yapmalıdır.