Asliye mahkemesi hangi davalara bakar?
Tapu iptali, müdahale ve kaldırma (yıkım), tescil, maddi-manevi tazminat, alacak, itiraz iptal davaları, kamulaştırma davaları, yaş düzeltme, isim düzeltme, tapu kayıtlarının düzeltilmesi davaları asliye hukuk mahkemelerinde görülmekte olup, her yıl miktar ve değerleri değişmektedir.
Asliye ve sulh ne demek?
Sulh Hukuk Mahkemesi; 5235 sayılı Kanun’un 112. maddesine göre, bazı özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir.
Sulh hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin belirlenmesi, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımın soruları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Sulh ceza ile asliye ceza arasındaki fark nedir?
Kanun açıkça bir mahkemeye yetki vermişse, o mahkeme davaya bakar. Sulh ceza mahkemeleri, yüksek ceza mahkemeleri ve diğer özel mahkemelerin yetki alanına girmeyen tüm davalar ve konular asliye ceza mahkemeleri tarafından görülür.
Sulh ceza mahkemesi neye bakar?
Sulh Ceza Mahkemesi, bir diğer adıyla Sulh Ceza Mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu uyarınca yapılan bazı soruşturmaları, bu işlemlere yapılan itirazları ve bazı idari işlemlere (örneğin para cezalarına itiraz) itirazları inceleyen hâkim/mahkeme olarak görev yapmaktadır.
Hangi davalar asliye hukukta görülür?
Asliye hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar? Asliye hukuk mahkemelerinin görevleri Hukuk Muhakemeleri Kanununun 2. maddesinde açıklanmıştır. (1) Malvarlığı hakları ile kişisel mallara ilişkin davalarda, aksine bir hüküm bulunmadıkça, uyuşmazlığın konusunun değeri ve kapsamı ne olursa olsun asliye hukuk mahkemesi görevlidir.
Sulh olunca mahkeme ne karar verir?
Taraflar uzlaşma anlaşmasına vardıklarında mahkeme, “esas hakkında karar verilmesine gerek yoktur” veya “barış adına karar verilmesine gerek yoktur” kararıyla yargılamayı sonlandırır. Bu yargısal uzlaşmanın, kesin hüküm gibi hukuki sonuçları vardır.
Hangi dava hangi mahkemede açılır?
Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?
İlk derece hukuk mahkemeleri ceza davalarına bakmakla görevli değildir. Bu mahkemeler maddi ve manevi tazminata karar verebilir. Bu bağlamda, cezalandırıp cezalandırmayacağı sorusuna hayır cevabı verilir. Bu mahkemeler ayrıca zararların tazmini için açılan davalara bakmakla da görevlidir.
Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?
Asliye hukuk mahkemelerinin baktığı dava örnekleri: Tapu kaydının kaldırılması davası, Tapu kaydı davası, Muafiyet davası, Miras mallarının kaçakçılığı davası, Miras sözleşmesinin iptali davası, Mirasçılıktan çıkarma davası, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası, Vasiyetnamenin iptali davası, Diğer makaleler…
Sulh hangi aşamada olur?
Anlaşmaya ancak tarafların serbestçe karar verebileceği bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda varılabilir. Davanın kapsamı dışında kalan konular da uzlaşmaya dahil edilebilir. Uzlaşma ayrıca çekinceyle de yapılabilir. Karar kesinleşene kadar her an uzlaşma mümkündür.
Sulh ceza mahkemesi mi hakimliği mi?
Halk arasında Sulh Ceza Hâkimliği olarak bilinir. Ancak asıl adı Sulh Ceza Hâkimliği’dir. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda mahkeme olarak değil, hâkimlik olarak düzenlenmiştir ve tek hâkimi vardır. Ancak hâkimlik olmasına rağmen halk arasında Sulh Ceza Hâkimliği olarak tanımlanmaktadır.
En ağır mahkeme hangisi?
Yüksek Ceza Mahkemesi, birinci derece ceza yargılamasında kanunla öngörülen ceza düzeyi bakımından en ağır suçlarla ilgilenen mahkemedir. Yüksek Ceza Mahkemesi’nin görevleri, 1972’de çıkarılan 5235 sayılı Kanun, Madde 12 ile yönetilir.
Asliye ceza mahkemesi neye bakar?
Örneğin, bu mahkemenin ana konuları arasında şiddet suçları, cinsel suçlar ve ağır hapis cezası gerektiren suçlar yer alır. Özetle, Asliye Ceza Mahkemesi’nin görevleri arasında delil toplamak, davaları soruşturmak, tanıkları dinlemek ve suçluları cezalandırmak yer alır.
Nöbetçi mahkeme neye bakar?
Her adliye binasında, mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde görülen davalar ile mahkeme işlerine bakmak üzere yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza mahkemelerinden, asliye ceza mahkemelerinden, ağır ceza mahkemelerinden ve infaz ceza mahkemelerinden birer görevli hizmet mahkemesi olarak görev yapar.
Asliye hukuk mahkemesi nelere bakar örnek?
Asliye hukuk mahkemelerinin baktığı davalara örnek olarak; tapu kaydından kaydın kaldırılması davaları, tapu kaydından kaydın çıkarılması davaları, tazminat davaları, miras hırsızlığı davaları, miras sözleşmesinin iptali davaları, mirastan mahrum bırakma davaları, mirastan mahrum bırakma iptali davaları, vasiyetname iptali davaları, diğer makaleler…
Asliye mahkemesi ne işe yarar?
Asliye Ceza Mahkemesi, Yüksek Ceza Mahkemelerinin yetki alanına girmeyen suçları yargılamakla görevlidir. Ceza yargılamasıyla ilgili olarak mahkemeler üç bölüme ayrılır: Sulh Ceza Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemesi ve Yüksek Ceza Mahkemesi.
Asliye hukuk mahkemesi görevleri nelerdir?
Asliye hukuk mahkemelerinin görevleri nelerdir? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre; uyuşmazlığın konusunun değeri veya tutarı ne olursa olsun, asliye hukuk mahkemeleri, malvarlığına ilişkin davalar ile kişisel malvarlığına ilişkin davalara bakmakla görevlidir.
Hangi dava hangi mahkemeye açılır?
Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.