Ardahan’ın en meşhur şeyi nedir?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşısı ve helva en meşhur yemek çeşitleridir.
Ardahan Göle’de ne yetişir?
İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motiflerle gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Göle’nin neyi meşhur?
Göle Peynir Üretimi Bu nedenle bu bölgede süt hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Çok özel lezzetler arasında yer alan ve lezzetleriyle bilinen ünlü Göle tereyağı, Göle cheddar peyniri ve çeşitli Göle peynirleri, bu bölgelere yaptığınız ziyarette tatmadan ayrılmamanız gereken lezzetlerdir.
Göle ilçesi hangi ile bağlıdır?
Belediye teşkilatı 30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtarılan Göle ilçe merkezinde 1926 yılında kurulmuştur. Son olarak ilçemiz 27 Mayıs 1992 tarihinde 3806 sayılı Kanunla il statüsü kazanan Ardahan iline bağlanmıştır. Coğrafi Konum: İlçemizin yüzölçümü 1400 km2 olup deniz seviyesinden yüksekliği 2,2 km’dir.
Ardahan Göle Alevi mi?
Gölde 4 köy bulunmaktadır, 2’si Türkmen Alevi, 1’i Kürt Alevi ve diğeri Zaza Alevi’dir. Bu Zaza köyü Ardahan’daki tek Zaza köyüdür.
Ardahan Göle neden soğuk?
Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.
Ardahan Göle halkı nereden gelmiştir?
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Osmanlı topraklarına göç eden Müslüman Gürcüler, Rus hükümeti tarafından Rumlar ve Ermenilerle değiştirildi. Resmi rakamlara göre Göle’yi de kapsayan Ardahan Sancağı’nda 1.407 hane veya 22 hane bulunmaktadır.
Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahan’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…
Ardahan’ın tarihi yerleri nelerdir?
ARDAHANSavaşır (Cancak) Kalesi’nin TARİHİ YERLERİ: Posof ilçesine bağlı Savaşır (Cancak) köyünün güneydoğusunda, üç tarafı vadiyle çevrili dik bir tepe üzerinde yer alır. Kinzi Kalesi: … Sevimli Kalesi: … Kalecik Kalesi: … Şeytan Kalesi: … Kurtkale: … Kazan Kalesi: … Altaş (Ur) Kalesi: Diğer yazılar…
Ardahan laz mı?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Ardahan mezhebi nedir?
Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი) Java’nın tarihi bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü piskoposluk kilisesidir. Kheti. Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adıyla Tskarostavi Öncül köyünde bulunuyordu.
Ardahan Kürtleri nereden gelmiştir?
Gürcistan’daki Kürtlerin büyük bir kısmı, I. Dünya Savaşı sırasında Kars ve Ardahan’dan bu ülkeye göç eden Ezidilerdir. Diğer kısmı ise 18. yüzyılda Gürcistan’a yerleşen Ezidilerdir.
Ardahan’da en çok ne üretilir?
Hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliği başlıca gelir kaynaklarıdır. Ardahan’da üretilen kaşar çok yüksek kalitededir ve ülke genelinde Kars Kaşarı olarak da bilinir. “Kafkas Arı Irkı Gen Merkezi” olan Ardahan, çok özel bal üretir ve “Ardahan Çiçek Balı” coğrafi işaretine sahiptir.
Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Yaylaları, akarsuları, ormanları, zengin çiçek çeşitliliğine sahip yaylaları ve iki gölüyle Ardahan keşfedilmeyi bekleyen bir doğa cennetidir. Gürcistan ile Ardahan arasında iki sınır kapısı bulunmaktadır: Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısı.
Ardahan’da neler var?
Ardahan Siluet’te nereleri gezeceğinize kolayca karar verebilmeniz için gezmek istediğiniz yerleri listeledik. … Bülbülan Yaylası … Yalnızçam Yaylası … Çıldır Gölü – Akçakale Adası … Okçuoğlu Yaylası … Aktaş Gölü … Kura Nehri. … Ardahan Kalesi.Daha fazla yazı…