Bingöl’de neyi meşhur tatlı?
Tatlılar: Burma Kadayıf, Silki Baklava, Aşure, Zerde, Sütlaç, Revani, Un Helvası, Dolanger… Yukarıda adı geçen köfte, tatlı ve turşu çeşitlerinin çoğu zaman içerisinde etkileşimler sonucu Bingöl yemek kültürüne girmiş ve zenginleşmiştir.
Bingöl’ün neyi meşhur?
Ne Alınır: BAL. Yoğun çiçek kokusu ve orta tatlılığıyla bilinen Bingöl balı, Bingöl’ün yüksek yaylalarında üretilir… BİNGÖL BURMA KADAYIF. Genellikle Diyarbakır’a özgü olan bu tür kadayıf aslında Bingöl ilimize aittir. … HAFİF. … SİVAN DUT PEKMEZİ … YEDİSU FASULYE … HALI. … EYER.
Bingöl’ün meşhur yemeği nedir?
Bingöl yemekleri dendiğinde akla ilk gelen şey, en popüler fırınlanmış yemeklerden biri olan Lol’dur. Ünlü LOL böreği, kızarmış et ve peynirden yapılır. Lol böreği, Bingöl mutfağının en lezzetli fırınlanmış ürünlerinden biridir.
Bingöl’de ne yenir?
Kendine özgü lezzetiyle öne çıkan Bingöl yemekleri arasında Sorina Pel, Mastuva, Keledoş ve Löl (Gömülü) mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır. Ayrıca Ayran Çorbası, Tutmaç Çorbası, Yoğurt Köftesi, Dolamaç ve Burma Kadayıf da Bingöl’ün diğer sevilen lezzetleridir.
Bingöl’ün neyi meşhur hediyelik?
Yörede üretilen dut pekmezi ve Bingöl balı satın alınabilir. Dokumacılık: Bingöl ve çevresinde ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere halı, kilim, paspas, çorap, eldiven ve heybe gibi el sanatları ürünleri üretilmektedir.
Bingöl denince akla ne gelir?
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl denildiğinde akla ilk olarak bal geldiğini söyledi.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya yarıklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler yaban domuzu ve boz kurttur.
Sorina Pel nasıl yapılır?
Sorina Pel nasıl hazırlanır: Sarımsaklı yoğurt, yoğurda ezilmiş sarımsak eklenerek yapılır. Sarımsaklı yoğurt hazırlanan ekmeğin üzerine dökülür. Daha sonra üzerine kızarmış tereyağı eklenir ve yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Bingöl’ün neyi meşhur bal?
Balparmak Doğal Bingöl Çiçek Balı. Bingöl balına eşsiz aromasını veren budur. Apimondia (Uluslararası Arıcılar Dernekleri Federasyonu) tarafından düzenlenen 2017 Uluslararası Kongresi’nde dünyada 2. sırada yer alan Bingöl balı, Anadolu’nun en değerli yerel ballarından biri olarak kabul edilir.
Bingöl’ün yöresel kıyafetleri nelerdir?
Fistan (Entari): Gümüş, kırmızı yün veya ipek kumaştan yapılır. Belden büzgülü eteklerin yan yırtmaçları vardır. Ayak topuklarına kadar uzanır. Kol ve omuzun birleştiği yer büzgülüdür. Giysinin göğüs kısmı siyah çizgilerle (kaytan) süslenmiştir. Yelek: Yan yırtmaçları ve göğüs kısmında “U” yakası olan, akan ipekten yapılmış bir yelektir.
Siirt neyi meşhur?
Siirt’in meşhur ürünü Siirt Kuru Ekmeği coğrafi işaret aldı. 29 Kasım 2021’de Türk Patent Enstitüsü’ne gönderilen “Siirt Kuru Ekmeği” coğrafi işaretle tescillendi.
Musun neyi meşhur?
Muş Ovası’nın kenarında kurulan bu Doğu Anadolu şehri laleleri ve üzümleriyle ünlüdür. Selçuklu döneminin kentsel ve daha çok taşradaki eserleri; Malazgirt Muharebesi ve Alp Arslan ile ilişkilendirilir.
Bingöl neyi ile ünlüdür?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kavurma eti, dut şurubu, balı ve cevizinin ünü ülke sınırlarının ötesine yayılmıştır. Bingöl’ün diğer ünlü yerel yemekleri arasında buryme, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tuttuç çorbası ve keldoş bulunur.
Bingöl Türk mü?
Bingöl ilinde Kürtler çoğunluktadır. İl nüfusunun yaklaşık %60’ı Kürt kökenlidir. Türkler Bingöl ilindeki ikinci büyük etnik gruptur. İl nüfusunun yaklaşık %30’u Türk kökenlidir. Zazalar da Bingöl ilinde önemli bir azınlık grubudur. İl nüfusunun yaklaşık %10’u Zaza kökenlidir.
Bingöl’ün genel özellikleri nelerdir?
Bingöl ili 38° 27 ve 40° 27 doğu boylamları ile 41° 20 ve 39° 54 kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlin alanı 8.253,5 km²’dir. Şehir merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metredir. Bingöl’ün arazisi çok dağlıktır. Yüksekliği 3,5 metredir.
Sorina Pel nasıl yapılır?
Sorina Pel nasıl hazırlanır: Sarımsaklı yoğurt, yoğurda ezilmiş sarımsak eklenerek yapılır. Sarımsaklı yoğurt hazırlanan ekmeğin üzerine dökülür. Daha sonra üzerine kızarmış tereyağı eklenir ve yemek servise hazır hale gelir. Kaynak: Alay, O. (1996).
Musun neyi meşhur?
Muş Ovası’nın kenarında kurulan bu Doğu Anadolu şehri laleleri ve üzümleriyle ünlüdür. Selçuklu döneminin kentsel ve daha çok taşradaki eserleri; Malazgirt Muharebesi ve Alp Arslan ile ilişkilendirilir.
Gömme yemeği nedir?
Bingöl’den yapılan ve çoğunlukla kış aylarında hazırlanan eşsiz bir yemektir. Kullanılan malzemeye bağlı olarak birkaç adı vardır. Aslında killi topraktan yapılmış özel bir fırında pişirilmesine rağmen, bazen iki metal sac arasında pişirilir.
Bingöl hangi yöreye ait?
Bingöl İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır ve 38° 27′ ve 40° 27′ doğu boylamları ile 41° 20′ ve 39° 54′ kuzey enlemleri arasında yer alır. Bingöl doğuda Muş, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ve güneyde Diyarbakır ile komşudur.